Turcia de Sud-Est –Turul Anatoliei

În această călătorie avem ocazia să descoperim comorile Turciei :

Tars –  Adana – Hatay – Gaziantep – Urfa – Mardin –  Diyarbakir –  Muntele Nemrut

Program:

 • Ziua 1. București – Antalya

Intalnire in aeroportul Otopeni pentru zborul spre Antalya. Urmează formalitățile vamale, îmbarcarea, apoi zburăm spre Antalya. În aproximativ 2 ore aterizăm în Antalya și ajungem la hotel cu un autocar ultramodern. Cazare şi cină la hotel în  zona Antalya.

 • Ziua 2. Antalya – Castelul Anamur – Adana

Mic dejun. Suntem nerbadatori sa pornim la drum si primul popas va fi în Anamur. La 5  km vest de oraş, pe vârful cel  mai sudic al Asiei Mici, dorm liniştite ruinele străvechiului Anemurium (însemnând “ Capul bătut de vânturi”). Întemeiat de către hitiţi prin anul 1200 î.Hr, oraşul a devenit un mare centru comercial şi episcopie bizantină, înflorind până la devastatorul cutremur din 580 d.HR, urmat prea repede de câteva invazii arabe. Ruinele bine conservate ale oraşului, cu toate clădirile civice obişnuite sunt copleşite de cimitir, o întindere vastă de vreo 350 de morminte, unele cu interioarele pictate. De aici, ne îndreptăm spre est şi găsim chiar pe ţărm Castelul Anamur. Prima fortăreaţă a fost construită aici în secolul al III-lea d.HR, dar a avut multe destinaţii, ca adăpost de piraţi în secolul al X-lea, ca proprietate de regi ai Armeniei între secolele  al XII-lea şi al XIII-lea. Magnificul castel a fost construit în 1226 de către marele sultan selgiucid Alâeddin Kezkubat I, apoi au fost adăugate moscheea şi două încăperi orientate spre mare. La sfârşitul secolului al XIV-lea a devenit un important punct de sprijin pentru regii cruciaţi Lusignan ai Ciprului, până în 1469. A rămas în folosinţă până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Ne continuăm drumul spre Tars, unul dintre cele mai vechi oraşe locuite din lume, fiind locul de naştere al Sf. Pavel şi locul unde l-a întâlnit şi sedus Cleopatra pe Marc Antoniu. Pur şi simplu te înfiori sub greutatea istoriei. Tăind o trecătoare prin munţii de nord către Porţile Ciliciene, inginerii vechiului Tars au creat una dintre cele mai vechi rute montane din toate timpurile, de atunci, comercianţi şi trupe s-au perindat  prin trecătoarea îngustă. Au trecut pe aici Xerxes şi Alexandru cel Mare iar trecătoarea temută şi bântuită a fost numită de către cruciaţi “ Porţile lui Iuda”.  Pe fondul drumului comercial a crescut şi a înflorit unul dintre cele mai vechi şi puternice oraşe ale lumii antice. Câteva decenii mai târziu, un creator local de corturi, un evreu pe nume Saul, a trăit o revelaţie pe drumul către Damasc şi a devenit Sf Pavel. Fântăna Sf Pavel, cu apa sa vindecătoare, stă se pare pe locul casei  sale din vechiul oraş şi a fost denumită aşa de către bizantini sau cruciaţi, interesaţi să aplice nume biblice relicvelor şi locurilor de pelerinaj. Poarta Cleopatrei, cunoscută şi ca Poarta Scorpiei, nu avea, cu siguranţă, nimic de -a face cu regina. Pe de altă parte atât fântâna, cât si poarta sunt romane, în timp ce părţi dintr-un drum roman cu coloane sunt adăpostite de bazar, înconjurat de alei înguste şi case otomane poate puţin diferite de cele de acum 2000 de ani.  Spre seară, ajungem la  Adana unde ne şi cazăm.  Cină la hotel.

 • Ziua 3. Adana – Hatay

Începem vizita în Adana, al patrulea oraş ca mărime al Turciei după Istanbul, Ankara şi Izmir. Oraşul a devenit bogat prin industria grea, bumbac şi citrice. Vom vizita Moscheea Sabanci Merkz, situată pe malurile râului Seyhan, fiind cea mai mare moschee din Turcia, inspirată după modelul marilor moschei otomane din Istanbul și Edirne, în special după Moscheea Albastră și Moscheea Selimiye. Deschisă în 1999, Moscheea  Sabanci este una dintre cele patru moschei cu șase minarete unice în Turcia, a căror înălţime atinge  99  m, iar  domul se ridică până la  51  m. Există şi un spaţiu pentru 30.000 de oameni, iar  plăcile elaborate de ceramică şi frunza de aur din interior sunt inspirate din interiorul spectaculos al Moscheii Albastre din Istanbul.

Moment de răgaz (timp liber):

Adana este cunoscut şi ca fiind locul de naştere al faimosului kebab picant de Adana. Dacă tot suntem aici… haideţi să gustăm din gustosul preparat local. Gustul picant se domoleşte cel mai bine cu un pahar de ayran rece.

Plecăm la drum către Hatay, locul de unde începe cu adevărat Orientul Mijlociu. Un deget îngust de pământ, îndreptat către pământurile arabe, Hatay, se simte mai mult arab decât turc.  Oraşul este împărţit în doua de către Râul Orontes; în stânga sunt bulevardele largi şi art deco-ul coloniei franţuzeşti (1918-1938), iar în dreapta vechiul oraş arab, îngust şi zgomotos.  Vizităm Muzeul Hatay care găzduieşte o colecţie de talie mondială, de cca.  50  de mozaicuri romane. Cele mai multe dintre ele îndepartate cu grijă din vilele romane de la Harbiye, datează din sec. II-III d.HR şi par să se dezlipească de pe ziduri. Departamentul de Antichităţi este deseori criticat că nu trimite colecţia fenomenală la Istanbul sau Ankara, unde ar fi mult mai accesibilă. Antakya se luptă din răsputeri să păstreze singura sa atracţie. În timpul conducerii otomane Antiohia a avut şi o comunitate evreiască numeroasă şi a devenit un centru crucial în istorie a creştinismului timpuriu. Aici a trăit Sf. Petru îmtre 47-54 d.Hr, lui alăturându-i-se Sf. Pavel din Tars şi călătorul Barnaba. Ca urmare, Antiohia a devenit centrul puternicului patriarhat în Asia, centru creştin rival Constantinopolului. Mica biserică-peşteră Sen Piyer Kilisesi (Peştera Sf. Petru), situata în partea de nord-est a oraşului, este considerată în general  ca fiind prima biserică creştină, de vreme ce “în Antiohia, întâia oară, ucenicii s-au numit creştini”. Faţada a fost construită de către cruciaţi. Seara cină şi cazare în zona Hatay.

 • Ziua 4. Hatay – Gaziantep – Harran – Urfa

Dupa micul dejun plecam spre Gaziantep, unul dintre cele câteva oraşe din Orientul Mijlociu care pretind a fi cele mai vechi oraşe locuite, din lume. Azi este cunoscut în primul rând pentru savurosul fistic, ca centru de prelucrare a cuprului şi alamei, un oraş industrial înfloritor şi producătorul de paste nr. 1 al Turciei, înconjurat de câmpuri de grâuri aurii. Antep, cum continuă cei mai mulţi să il numeasca, se bucură de onorificul „ Gazi” („Luptător pentru Credinţă”) aşezat în faţa numelui lui de către Ataturk, drept recunoştinţă pentru felul în care locuitorii au rezistat  împotriva forţelor franceze şi senegaleze la sfârşitul Primului Război Mondial. Mergem să vizităm Muzeul mozaicurilor Zeugma, considerat cel mai mare muzeu de mozaic din lume, care şi-a deschis porţile în urmă cu 6 ani, pe o suprafaţă de 30 de mii de metri pătrați. Aici sunt expuse comori ca „Ţigăncuşa” şi mozaicuri de calitate excepţională, precum şi capodopere datând din perioada romană. De un mare interes este şi labirintul vechiului oraş, situat în partea nordica a urbei, constând întru-un număr de străzi înguste, cărări şi fundături. Uşi de lemn orientate spre străzi neglijate se dechid către grădini frumoase de curţi interioare, pline de portocali, pruni, rodii şi fântâni susurătoare.

Moment de răgaz (timp liber)::

Gaziantep este recunoscut drept capitala gastronomică a Turciei dar şi patria baclavalelor şi a fisticului!  Pentru cei pofticioşi le recomandăm Katmer, o nebunie de caimac, fistic și zahăr într-o foaie de baclava, subțire ca foița de țigară, ce se coace în cuptor, pe vatră. Bineînțeles că Turcia fără cafea, nu e Turcia. Puteți alege între cafeaua turcească clasică sau cafeaua din menengic (boabe de terebint, un fel de fistic sălbatic). Cea mai cunoscută cafenea din acest oraș este cafeneaua Tahmis, ce datează încă din anul 1638.

Cu greu ne pornim la drum şi ne îndreptăm către Harran, cu locuinţele sale ciudate gen stup, construite din noroi. De pe ruinele vechii citadele se văd bucăţi de piatră împrăştiate, care evocă într-un fel zorii istoriei: cioburile care se zdobesc sub picior, ale vaselor sparte folosite cu siguranţă de vreun strămoş uitat de pe pământul lui Ur, o cunoştinţă a lui Avraam, un legionar roman din Galia. Harran are un trecut incredibil de vechi şi ilustru. Aici a fost locul Templului lui Sin, renumit prin lumea antică pentru cititorii în stele şi savanţii săi. In Harran, Împăratul roman Crassus a fost învins de către parţi, stindardele legiunii capturate şi aduse înapoi în triumf la Ctesiphon, spre ruşinea romanilor. Despre Crassus însuşi se spune ca a murit pentru că şi-a turnat aur lichid în gură.

Harran a fost ultima fortăreaţă a sabienilor, a căror tradiţie a fost ucisă în cele din urmă de către sosirea fanaticilor cruciaţi. Cină şi cazare la hotel în Urfa.

 • Ziua 5. Urfa – Mardin

După micul dejun pornim la drum şi urmăm direcţia N-E, unde la  15  km distanţă,

pe muntele Göbekli Tepe (în română „muntele cu buric“), a fost descoperit un sanctuar amplu, vechi de circa 11.500 ani – cel mai vechi templu din lume descoperit până acum.

Se pare că a fost construit de vânători nomazi, încă înainte ca oamenii din regiune să fi devenit sedentari şi este considerat ca fiind cea mai veche structură religioasă cunoscută, realizată vreodată de om. Lucrările de excavaţie  au început în anul 1994 şi continuă şi azi, pe şantier lucrând echipe mixte de arheologi turci și germani. Ne continuăm drumul spre Mardin, „ cel mai arab oraş al Turciei”, aşezat pe un mal înalt deasupra şesurilor mesopotamiene. Panorama de pe citadela oraşului este magică, întinzându-se peste vasta câmpie siriană. Majoritatea monumentelor din Mardin au acelaşi stil şi perioade ca cele de lângă Diyarbakir, dar daca zidurile masive ale lui Dizarbakir au fost deseori cucerite de invadatori, citadela Mardinului a fost susţinută militar şi supusă doar politic, odată ce jafurile au încetat în interiorul ţării şi noii conducători ai pământurilor au absorbit din civilizaţie.  Mardin este un muzeu în aer liber. Aici se găsesc adevărate bijuterii ale artei islamice cum ar fi școlile coranice (Medresă) Zinciriyye, Kasımiyye și Sitti Radviyye; moschee, cum ar fi, marea moschee Ulu Cami, cea mai veche din Mardin, devenită emblema orașului. Minaretul datează din 1176. De asemenea, Mardinul are foarte multe biserici și mănăstiri, cum ar fi biserica Kırklar (Patruzeci de martiri) sau faimoasa mănăstire Deyrülzafaran.  Seara cazare şi cină la hotel în Mardin.

 • Ziua 6. Mardin – Diyarkabir – Muntele Nemrut – Adyaman

După micul dejun plecăm spre nord unde la 90 km găsim oraşul Diyarkabir,                 „ Parisul Estului” aşa cum le place  localnicilor să îl numeasca şi tot aceştia susţin ca zidurile sale masive, negre, de bazalt, sunt pe locul doi după Marele Zid Chinezesc, ca lungime, lăţime şi înălţime. Nici una dintre afirmaţii nu trebuie luată în considerare – Diyarkabir pare să aparţină hiperbolei. Însă, nici o călătorie în Turcia nu este completă fără o vizită în acest oraş cu ziduri străvechi, de pe Tigru.

Pregătiţi-vă aparatele foto…. Urmează o călătorie spre Muntele Nemrut. Şoseaua şerpuieşte pe versantul muntelui iar  în vârf se află un complex la care vom opri pentru a admira priveliștea și a face fotografii. Complexul a fost construit de către Antiouchus, cu aproximativ 2000 de ani în urmă, fiind considerat un monument dedicat divinității. Dupa ce privim apusul de la înălțime, vom porni spre hotelul nostru din Adyaman.

 • Ziua 7. Adyaman – Antalya

Dimineaţa devreme ne pornim la drum către Antalya. Seara sosire  la hotel în zona Antalya. Cazare şi cină.

 • Ziua 8. Antalya – Bucuresti

Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz…! (La revedere, pe curând…!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre aeroportul din Antalya pentru zborul spre casa.

—————————–

De la 195 €

+ 255 euro (bilet de avion, transfer şi transport autocar local)

8 zile – Avion

DATE DE PLECARE 2020 :

16.05; 27.06; 18.09

—————————–

Preţul include

 • transport cu autocar/minibus clasificat;
 • 7 nopti de cazare la hotel de 4*
 • 7 mic dejun;
 • 7 cine la hotel;
 • bilet de avion Bucureşti -Antalya şi retur;
 • transfer hotel – aeroport.
 • Însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Bine de Ştiut

 • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea programului.
 • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Turcia.
 • Obiectivele din tururile panoramice din program se vizitează doar pe exterior.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
 • Autorităţile locale pot solicita o taxă de genul taxei de staţiune. Aceasta se va achita de către turişti la recepţia hotelurilor.
 • Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
 • Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară

Grup minim 35 pers.

A

B

C

D

PACHET PLUS BEST DEAL

Reducere 100 €

PROMO

Reducere 60 €

STANDARD +

Reducere  20 €

295

+ 255 € (bilet avion, transferuri si transport autocar/minibus)

195

+ 255 € (bilet avion, transferuri si transport autocar/minibus)

235

+ 255 € (bilet avion, transferuri si transport autocar/minibus)

275

+ 255 € (bilet avion, transferuri si transport autocar/minibus)

Pret de persoana in camera dubla
Ofertă valabilă pentru primele locuri în autocar;

Tarif disponibil şi în varianta de transport individual (include serviciile de cazare şi asistenţă turistică locală);

ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!

Ofertă valabilă pentru ultimele locuri în autocar;

Nu se acceptă modificări sau anulări.

Nu se cumulează cu alte reduceri;

ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!

Tarif disponibil şi în varianta de transport individual (include serviciile de cazare şi asistenţă turistică locală);

Nu se cumulează cu alte reduceri;

ATENŢIE!   LOCURI LIMITATE!

Oferta este valabilă până la 31.01.2020.

Tarif disponibil şi în varianta de transport individual (include serviciile de cazare şi asistenţă turistică locală);

Nu se cumulează cu alte reduceri;

Suplimente&reduceri

·   Supliment de single 95 €

·   Reducere a 3-a persoană în cameră  20 €.

·   Reducere copil  6-12 ani  – 35 €,  pentru cazare în cameră dublă cu 2 adulţi

Informatii parte din contract:

Derulare program:

 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru ţările tranzitate.
 • Hotelurile folosite in programele de circuite culturale Christian Tour sunt hoteluri standard. In fiecare program sunt nominalizate unitatile de cazare utilizate in sezonul precedent. Lista cu hotelurile confirmate pentru o anumita data de plecare din sezonul curent, va fi nominalizata cu 14 zile inainte de plecare. Orice modificare aparuta ulterior va fi notificata in timp util.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist

direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.

 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel

solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu

 • Autorităţile locale pot solicita o taxă de genul taxei de staţiune. Aceasta se va achita de către turişti la recepţia hotelurilor. Preturile afisate in

program sunt informative.

Modificari şi anulări:

 • Preţul este calculat pentru un grup minim de 35 de persoane.
 • Pentru grupuri de peste 35 de persoane se vor folosi autocare clasificate.
 • Pentru grupuri mai mici de 35 de persoane se pot folosi si minibusuri adapatate ȋn funcţie de numărul final de participanţi.
 • Pentru neȋntrunirea numărului minim de participanţi, agenţia oferă celor ȋnscrişi, ȋn caz de anulare, variante pentru mutarea pe o altă dată de plecare a aceluiaşi program sau pe un alt program disponibil ȋn portofoliul său, cu o dată de plecare apropiată. Această informare referitoare la ȋntrunirea / neȋntrunirea grupului, va fi comunică cu cel putin 21 de zile inainte de data călătoriei efective.
 • Ȋn cazul reprogramării pe un alt program sau altă dată de plecare, agenţia garantează rezervările pe noua variantă pentru un interval de 72 de ore. După acest termen, locurile vor fi eliberate automat de către sistem. Recomandăm confirmarea ȋn scris pentru această modificare, ȋn termenul menţionat.
 • Ȋn caz de reprogramare, alocarea numerelor de ordine ȋn autovehicul se va face ȋn funcţie de disponibilitatea pe noul program / data de plecare.

Ghizi şi programe optionale:

 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Obiectivele din tururile panoramice cu autocarul se vizitează doar pe exterior.
 • Agenţia recomandă achitarea excursiilor opţionale din ţară pentru a beneficia de Discount. Ȋn cazul disponibilităţii, unele excursii opţionale se pot achita şi ȋn timpul derulării programului, ghidul fiind obligat să elibereze chitanţa.
 • Pentru sumele colectate de catre ghid, in numele turistului, pentru achitarea diferitelor biletele de intrare la obiective / bilete de vaporas / feribot, clientul  va primi tichetele locale.

Documente de calatorie:

 • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea programului.
 • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
 • Pentru călătorie este necesar paşaportul, valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.

* Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.